Bannerbilde

Belegningsstein i hagen: Lettstelt og ugressfritt

Belegningsstein i hagen: Lettstelt og ugressfritt

En trivelig, familievennlig og vellstelt hage er for mange drømmehagen. Det fikk familien til Kjell da de valgte belegningsstein og heller på to nivå.

Hagen er i et nytt byggefelt utenfor Haugesund, i enden av Aksdalvannet. Kjell Sirevåg og familien flyttet hit fra Bryne i fjor sommer. Tomten er 330 kvadratmeter, og huset er bygget inn i en bratt bakke. Til hagen er det direkte utgang både fra sokkeletasjen og fra etasjen over.
– Dette er det tredje huset  vi har bodd i. Denne gangen var vi opptatt av å få "nøkkelen i døra-løsninger”. Vi ønsket å få noen til å anlegge hagen for oss, og å få vedlikeholdsvennlig hage, forklarer Kjell Sirevåg.


Terrassen på garasjetaket har tregulv, bak denne er det lagt standard heller. Til venstre: hageeier Kjell Sirevåg sammen med anleggsgartnermester Håkon Bjørndal.

ENKELT OG TRIVELIG
I Brynehagen hadde han plen, hekker, blomsterbed, epletrær og bærbusker.
– Der var det hele pakken. Jeg kunne vel tenkt meg å tatt med epletrærne og bærbuskene, men en kan ikke få med seg alt, sier hageeieren.
Han bekrefter at ikke alle i familien utmerker seg med sterk interesse for hagearbeid. Derfor ble det riktig å velge produkter og løsninger som ikke krever mye oppfølging.
Anleggsgartnermester Håkon Bjørndal lytter til samtalen, nikker og smiler innimellom. Han driver firmaet Anleggsgartnermester Håkon  Bjørndal, og er totalleverandør av utomhusanlegg. Bjørndal har arbeidet i faget siden begynnelsen av 80-tallet, og er ansvarlig for arbeidet som er gjort i hagen til familien Sirevåg.
– Familien ønsket oppholdsplass, sittested og vedlikeholdsvennlige løsninger. Tomten gir jo en del svar på ønskene deres. Jeg synes også det er riktig at jeg som anleggsgartnermester foreslår løsninger og produkter de kanskje ikke hadde tenkt på, forteller Bjørndalen.


Foran garasjen valgte familien å legge en Ulma renne med støpejernsrist. Denne samler opp regnvannet og holder området tørt.

Trappen av trappetrinn med splitt er det vesentligste elementet i skråningen. Ved siden av denne er et bredt felt dekket av pyntestein med innslag av naturstein. Lyssøylene langs trappen har anleggsgartneren tegnet og får produsert.SOLGTE INN PRODUKT
Fra Kjell Sirevåg fikk Håkon Bjørndal en e-post om prisforespørsel. I e-posten var hageeieren spesifikk både på produkter og utforminger.Håkon Bjørndal forteller:– Vi gikk en god runde på tomten her. Han hadde ønske om å bruke bestemte produkt. Da ble min oppgave å finne gode løsninger og få dette til å bli mest mulig vedlikeholdsfritt, samtidig som tomten skal fungerer i praksis.
– Jeg hadde noen konkrete oppfatninger om løsninger. I lag fant vi ut hvordan det ville fungere best. Han kom også med innspill som var bedre enn mine opprinnelige ideer. For eksempel hadde jeg sett for meg at det skulle være en overgang mellom terrassen og hellene på baksiden av huset. Han mente det var helt unødig. Det er jeg veldig enig i, nå i etterkant. Det var også han som foreslo kombinasjonen mellom granitt og stein. Den synes jeg er blitt veldig bra, og søylene hans er virkelig fine, forteller Kjell Sirevåg entusiastisk.Til venstre: hageeier Kjell Sirevåg sammen med anleggsgartnermester Håkon Bjørndal.

LITT KRYDDER
Anleggsgartnermesteren er totalleverandør av utomhusanlegg, og arbeider mye med stein og betongprodukter. De tar seg også av beplantning og har en del kontrakter om vedlikeholdsarbeid. Belegningssteinen og alle de andre betongproduktene er fra Multiblokk. Granitten har Håkon Bjørndal importert.
– Granitt egner seg som kontrast og ”det lille ekstra” i hagene. Jeg ønsker å tilby kundene mine gode løsninger, og importerer derfor direkte fra produsenter i Kina, forklarer Bjørndal.
Langs trappen ved garasjeveggen står halvhøge granittstolper med lys i. Kjell Sirevåg lot seg overtale til å benytte disse, fordi de passet så godt i sammenhengen. Lysstolpene har Håkon Bjørndal selv tegnet.
– Vi bruker en del utebelysning i hager, og jeg ville ha noe som står i stil med de andre steinproduktene våre. Disse passer også veldig godt til betongproduktene fra Multiblokk. De fungerer litt som krydder, mener han.


Muren av forskalingsblokk splitt er enkel å bygge. Øverst dekkes den av Aneto Topphelle, en helle som kan kombineres med flere av Multiblokk-produktene.

FIKS FERIGE
Hagen ble anlagt i fjor sommer. Skråtomten var tilbakefylt med singel i passe mengde. For Bjørndal var det et suverent utgangspunkt. For familien var det suverent at anleggsgartneren tar sommerferie om vinteren, og arbeider maksimalt sommerstid.
– Vi flyttet inn i begynnelsen av juli, og reiste vekk hele fellesferien. Så kom vi hjem til ferdig hage. Det var fint, sier Kjell Sirevåg, og det tror vi på.
Anleggsgartneren og hageeieren sitter i den svale skyggen på terrassen. De ser på hverandre.
– Fornøyd?
– Ja, løsningene er gode og de fungerer etter hageeiernes behov. Jeg vet ikke om jeg ville ha gjort noe annerledes, svarer Bjørndal.
– Jeg er meget godt fornøyd, sier Sirvåg.


På det øverste nivået er et rent og vedlikeholdsvennlig gulv av produktet Helle antikk, flammet grå / koks, i dimensjonen 300 X 300 X 70.

Detalj som viser hvor velegnet splittblokken er til mur. Øverst ligger Aneto topphelle.