Bannerbilde

Han tegner spesialløsninger

Han tegner spesialløsninger

En forutsetning for nøyaktige produkter er gode former, og før det igjen – produksjonsgrunnlaget. Jo mer kompleks produktet er, jo mer utfordrende er det å lage gode tegninger.

Tekst: Inger Anita Merkesdal   

For tiden tegner Arild Hølland hos Skjæveland to dager i uken. Hans oppgave er å oppdatere produksjonsgrunnlaget og tegner nye produkt eller løsninger. En typisk oppgave er å lage en presentasjon for å visualisere produkt for kunder.

– Er det også du som tegner spesialløsninger til produksjonen?
– Ja.

Arild Hølland er egentlig industrirørlegger og platearbeider. I 2002 begynte han å arbeidet hos det som da het IKM-mekaniske. Etter noen år i arbeid med en laser og ei stanse ble han tilbudt å bli med på å tegne. Det gjør han fortsatt. I mellomtiden har bedriften forandret navn flere ganger. Nå heter denIKM Stainless Technology, og derfra er han utleid til Skjæveland noen dager i uken.

På bestilling

Arild får innspill og bestillinger fra prosjekt- og kundeansvarlige, og løser utfordringene  sammen med dem.

Arild Hølland tegner hos Skjæveland. – Du har vært her om lag to måneder. Hva synes du så langt?
– Dette er en skikkelig kjekk plass å være. De ansatte er en trivelig gjeng og jeg får andre utfordringer enn det jeg ellers gjør.

– Er det ikke vanskelig å plutselig hoppe inn i en så ukjent verden?
– Nei, jeg kjenner tegneprogrammet, og produktene er enklere å tegne enn de jeg arbeider med til vanlig.

– Enklere?
– Ja, de er mindre komplekse. Dette handler stort sett om et rør og et hull. Røret skal ut på et visst antall grader og så må du få med deg hvor hullet være, beskriver han med et smil. Vi forstår at det er litt mer utfordrende enn som så, men det er likevel greit med folk som tar ting på strak arm.

Aktiv fritid

– Hva gjør du ellers?

– Utenom jobb liksom? Jeg er fra Varhaug, har to unger der og kjærest på Klepp. Jeg trener litt karate og skal snart til London, svarer tegneren.

Det viser seg at Arild skal til London i forbindelse med en karate-turnering. Karate startet han med fordi sønnen ikke hadde lyst til å spille fotball. Etter en tid på sidelinjen begynte han å trene selv. Sønnen gav seg etter tre år, datteren holdt halvannet, selv holder han på fortsatt, fem år senere.

I fjor dro han til Portugal med mål om i det minste å komme inn på en sisteplass, og returnerte med to medaljer. Nå drar Arild til London med mål om å få med medalje hjem, så nå får vi se ...